Endodoncija
Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi zbrinjavanjem obolele ili traumatski oštećene zubne pulpe.
Kod značajnog oštećenja kruničnog dela zuba i pojave hroničnog ili akutnog bola usled napredovanja karijesa ili zbog traume, dolazi do oštećenja zubne pulpe. Tada je neophodno sprovesti endodontski tretman tj. „vađenje živca“. Endodoncija se bavi zdravljem zubnog živca (pulpe) i tkiva oko korena zuba.
 U specijalističkoj stomatološkoj ordinaciji za oralnu hirurgiju LJ. MILANOVIĆ upotrebljavaju najsavremeniji instrumenti kako bi se endodoncija učinila manje traumatičnim za pacijenta i efikasnim za stomatologa, tako da se vađenje živca i sve što ide uz to najčešće obavlja u jednoj bezbolnoj seansi.
 Zaboravite beskrajne dolaske, duga sedenja u stolici, stavljanje i menjanje leka, turpijice kojima se kanali zuba proširuju u seansama za koje nikad ne znate koliko će ih biti.
 Kako radimo endodontski tretman?
 Cilj endodontskog tretmana je uklanjanje pulpe zuba, čišćenje i oblikovanje kanala korena da bi se sprečilo širenje bakterija i njihovih produkata u periapeksno područje. Endodontski tretman počinje otvaranjem pristupnog kaviteta, čiji je oblik određen pozicijom ulaza u kanale korena zuba. Nakon ispitivanja prohodnosti kanala, obrađuje se krunična a potom i srednja trećina kanala korena.

Kada se obrade prve 2/3 kanala pristupa se određivanju radne dužine. Radna dužina je rastojanje od ulaza u kanal do apeksne konstrikcije. Apeksna konstrikcija predstavlja granicu između pulpnog i periodoncijumskog tkiva. Metode za određivanje radne dužine su: radiografsko merenje, merenje pomoću apeks lokatora, taktilno-senzorna metoda. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom ove tri metode. Nakon određivanja radne dužine, obrađuje se kanal korena.
Obrada kanala korena zuba se može raditi:
 
ručno- pomoću čeličnih i Ni-Ti sistema proširivača
mašinski- pomoću instrumenta Ni-Ti rotirajućih sistema
kombinovanom metodom- ručno i mašinski
 
Nakon ovakvog proširenja i adekvatne obrade kanala zuba, oni se pune odgovarajućim materijalima, i time je taj deo intervencije završen.
 
Cene tretmana endodoncije zavise od više faktora, a kompletan cenovnik možete pogledati ovde .
Lečenje gangrene
Gangrena zuba predstavlja potpuno odumiranje pulpe unutar korena zuba. Najčešći uzrok nastanka gangrene zuba je karijes. Širenjem karijesa od gleđi ka unutrašnjosti zuba bakterije dospevaju do pulpe. Kada se ovo dogodi znači da je živac zuba zahvaćen i da je neophodno sprovesti endodontski tretman.
 
Ukoliko u ovoj fazi zub nije pravilno izlečen, postoji mogućnost da se infekcija iz kanala korena zuba proširi na kost iznad korena zuba.
Gangrena zuba – klinička slika
 
Česta klinička slika gangrene je da je zahvaćeni zub ranije boleo i da je u jednom trenutku spontano prestao da boli. Upravo ovakva klinička slika zavarava pacijente i daje izgovor da se ne poseti stomatolog. Odlaganje posete i ignorisanje problema može dovesti do komplikacija za čiji tretman je potrebno mnogo više vremena i truda. Komplikacije gangrene zuba tj. lošeg tretmana ovakvih zuba mogu biti različite od spontanog oticanja do stvaranja fistula intraoralno kao i ekstraoralno.
 
Gangrena se može javiti i kod intaktnih zuba zbog traume. U ovakvim slučajevima odumiranje tkiva je znatno brže jer se usled delovanja sile na sam zub prekida mikrocirkulacija u krvnim sudovima koji ishranjuju zub. U tom slučaju govorimo o nekrozi zubnog živca koja u kontaktu sa bakterijama prerasta u gangrenu.
 
Lečenje gangrene se započinje uklanjanjem celokupne karijesne lezije i otvaranjem kavuma pulpe. Otvaranje nije bolno, s obzirom na to da je živac u zubu uništen. Zatim se mašinskim proširivačima šire kanali korena zuba i uklanja njihov sadržaj. Nakon završene instrumentacije u kanale se postavljaju medikamenti koji nam pomažu u terapiji gangrenoznih zuba. Po završenoj instrumentaciji i medikamentoznoj terapiji kanali korena zuba se pune gutaperka poenima i silerom.
 
I u ovom slučaju, ključ je u praovremenom javljanju stomatologu. Zub koji je zahvaćen karijesom mora se lečiti – što pre to bolje.
 
Ukoliko želite da saznate cenu lečenja gangrene, cenovnik kompletnih usluga se nalazi ovde.